Berard Metodu


"Ä°ÅŸitsel Algı Yöntemi / Berard AIT,bir algı geliÅŸimi  yöntemidir. Herhangi bir ÅŸekilde tıbbi ya da hastalık iyileÅŸtirici bir tutum taşımaz."

 

 

BERARD  AIT (İŞİTSEL ALGI YÖNTEMÄ°)

Danışmanlığımızda verilen Berard AIT Yöntemi ile iÅŸitsel algının keskinleÅŸmesiyle diÄŸer algıların da keskinleÅŸtiÄŸi uzun yIllar boyunca verilen eÄŸitim sonuçlarına dayalı raporlarda  kanıtlanmıştır.  Berard, gene uzun yılların araÅŸtırma ve tecrübesi ile en yüksek verimin alınacağı sayıyı 20 ve süreyi de yarım saat olarak belirlemiÅŸtir. Bu çalışmalar ve takibi uzun yıllar almıştır. Dinletiler sırasında nelerin yapılacağı ya da yapılamayacağı veya dinletilerden sonra neler yapılmaması gerektiÄŸi deneklerin uzun yıllar takibiyle ortaya çıkarılmıştır.  MüziÄŸin iÅŸlenmesi ve süzülmesi gibi teknik detaylar uzun çalışmaların sonucudur. Dinletilerin tam 20 defa olarak tespit edilmesi de uzun bir süreç olmuÅŸtur. Kendi programladığı cihaza uygun olarak alınan verimin kalıcı olması için tam kaçıncı dinletide durdurulması gerektiÄŸi hem zaman hem de denek gerektirmiÅŸtir. Berard Yöntemi, dünyada, alanında isim yaparak Berard AIT markası ile onbinlerce kiÅŸiye hizmet vermiÅŸ olup 12  yıldır kapsamlı olarak Türkiye’de de hizmet vermeye baÅŸlamıştır.
Programımızın 2. bölümünde ise uygulamalarımız görsel-işitsel ve bedensel-duygusal (motorik) dediğimiz kinestetik öğrenme uygulamaları ile devam etmektedir. Böylece öğrencimiz kendi öğrenme yolunu en üstün seviyede kullanabildiği gibi diğer alanlarda da öğrenme kapasitesini en üst seviyeye çıkarır.

 Berard Yöntemi, öğrenciyi konunun içine alarak sevmediÄŸi dersi de zevkli bir hale getirir ve baÅŸarı saÄŸlamasına neden olur. Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan odaklanamama birçok öğrencinin okulda, hazır bilgilerini kağıda dökememesine neden olmaktadır. Berard eÄŸitiminden sonra dikkatinin dağılmadığından emin olan öğrenci, sınav stresi yaÅŸamayacağından, sınav puanlarını da yükseltir. Berard eÄŸitimiyle dikkatini yönlendirmeyi öğrenen öğrenci hem derslere yoÄŸunlaÅŸarak bilgi donanımı istediÄŸi oranda yükseltir hem de sınav sırasında dikkatini sorularına yoÄŸunlaÅŸtırır. Dikkatsizlik ve sınav stresi, yanıtlarını bildiÄŸi halde öğrencinin kaybedeceÄŸi puanlarla binlerce öğrencinin önüne geçmesine, artık neden olmayacaktır... Algısı açılan öğrenci ile programın ikinci bölümünde OkuduÄŸunu anlama Anladığını anlatma ile çalışılır.

     Programımız üç  aylık bir programdır ve  OkuduÄŸunu Anlama Anladığını Anlatma-Konsantrasyon-Ders Çalışma Teknikleri-Hafıza ve Öğrenme Tekniklerini içermektedir. ( Berard programımız 20 seans dinleti ve 10 seanslık çalışmayı kapsamaktadır.) Ã–ÄŸrenme yolu dediÄŸimiz öğrenme kanalı tespit edilerek yola çıkılır. Ayrıca  aileleri de birebir görüşme ÅŸeklinde bilgilendirilip,  öğrenme kanalına göre en verimli nasıl ders çalışacağı bilgilendirilir. Bilgileri yükleyebilmemiz  için algı hızlanmasıyla birlikte okuduÄŸunu anlamak anladığını anlatmak gerekli  olup,  uygulamalar öğrencimizle birebir yapılmaktadır. Okumak bir tekniktir, bu tekniÄŸi her öğrencinin öğrenmesi mümkündür. Okumayı bilen öğrenci hem zamanı iyi kullanacak hem de direk algılama yapabildiÄŸi için dersi çalışmayı ve kitap okumayı sevecektir. Bütün bunlara ilave olarak hafızayı geliÅŸtirme ve hafızada tutma tekniklerini gene birebir eÄŸitimle öğrenen ve uygulayan kiÅŸiler şüphesiz TEOG/YGS-LYS sınavlarında baÅŸarıyı yakalayacaktır.

Berard Ä°ÅŸitsel-Algı-Yöntemi (AÄ°T) metodu 1960 yılından bu yana tecrübesiyle tüm dünyada   ve 2004 yılının mart ayından itibaren Türkiye’de, Antalya merkezimizde ve diÄŸer ÅŸehirlerdeki ÅŸubelerimizde, hizmet vermektedir. 

Berard Yöntemi EÄŸitmenleri, yöntemin kurucusu ‘Guy BERARD’ onaylı  sertifikası ile Berard yöntemini, eÄŸitiminde kullanabilme izni alabilirler.  Bu izin Türkiye’de, sosyoloji doktoru, Lars T. PERSSON vasıtasıyla verilmektedir. 

www.berardaitwebsite.com/instructurs.htm ya da  http://www.berardaitturkiye.com/
Şubelerimiz sayfamızda sertifikalı eğitimcilerimizin listesini görmektesiniz.

Türkiye’de Berard tarafından yetki verilen sadece bu merkezler olup, çocuğunuzun en üst seviyede verim alabilmesi için merkezlerin kurucu ve eğitimcilerinden ‘Berard AİT Yöntemi Eğitimi’ sertifikası göstermelerini isteyiniz.

 BERARD METODU NASIL ETKÄ° EDÄ°YOR?

Berard Metodunun nasıl etki ettiÄŸine ve etkiyi nasıl oluÅŸturduÄŸuna dair bazı araÅŸtırmacılar tarafından bugün ileri sürülen tezlere bakarsak kulak, burun ve boÄŸaz doktoru Guy Berard Berard’ın daha 1960 yıllarında zaten bu düşünce ve tezleri kitabında açıkladığını görüyoruz. Bu konuda öngörülü olarak 1960’larda yaptığı klinik çalışmaları sırasında bugün üniversitelerde araÅŸtırılan ve bilimde kabul edilen hipotezini kurdu. HER TÃœRLÃœ BAÅžARILARIMIZ ÇEVREMÄ°ZDEKÄ° SESLERÄ° ALGILAMAMIZA BAÄžLIDIR!
ÇEVREYLE İLETİŞİMİMİZDE VE GÜNLÜK HAYATTA BAŞARILI OLMAMIZ DIŞARIDAN GELEN SESLERİ NASIL ALGILADIĞIMIZA BAĞLIDIR!
Aynı zamanda ÖĞRENMEDE SAĞ KULAĞIN ÖNEMİNİ anladı.
1967 de Doreen Kimura’nın saÄŸ kulak üzerine yaptığı araÅŸtırmalar sonucunda ulaÅŸtığı fikir de aynı olduÄŸundan Berard’ı destekliyordu. REA (Right Ear Advantage=SaÄŸ kulağın avantajı) SAÄž KULAK KONUÅžMADAKÄ° ÇABUK ALGILAMAYI SAÄžLADIÄžINDAN ÖĞRENMEDE EN ÖNEMLÄ° UNSURDUR! Kimura Doreen (1967), “Functional Asymmetry of the Brain in Dichotic Listening,” Cortex, 3, 163-178/

Daha sonraları bu konudaki çalışmaları görüyoruz. 
Bunlardan bazıları:1989, Jensen och Johansen /"Unilateral sensorineural hearing loss in children and auditory performance with respect to right/left ear differences",Br J Audiol. 1989 Aug;23(3):207-13./ Açıklamalarında algıda saÄŸ kulağını kullanma alışkanlığı olan çocukların, sol kulağını kullananlara göre okulda çok daha baÅŸarılı olduklarını yazmaktadır. Ayrıca sol kulak alışkanlıklı algıyı kullanan çocuklar konuÅŸmaların ve çevreden duyulan seslerden rahatsız olup dikkatlerinin dağıldığını da yazmaktadır.

2004 yılında Sinninger & Cone-Wesson Ã§ok önemli bir görüş öne sürdüler: "Asymmetric cochlear processing mimics hemispheric specialization",Science. 2004 Sep 10;305(5690):1581/ 3000 bebek üzerinde iÅŸitsel testlerle yapılan araÅŸtırmada saÄŸ kulağın özel görevinin konuÅŸma dili olduÄŸu idi. Sol kulak ise tonlar üzerineydi. Aynı zamanda bu özellik daha önceleri zannedilen beyinde oluÅŸması yerine doÄŸrudan kulakta oluÅŸtuÄŸu özelliÄŸiydi.
Kimuras’ın REA hakkındaki tezi, 5 yıl sonra projeye alındı ve doğrudan çocuklarla bilimsel olarak 3 proje olarak çalışıldı. Tommasi & Marzoli /"Side biases in humans (Homo sapiens): three ecological studies on hemispheric asymmetries",Naturwissenschaften, 2009; DOI: 10.1007/s00114-009-0571-4/.Bu araştırmada sağ kulaktan alınan verimin fazlalığı görülürken, sol zihne en kısa yoldan gitmenin yararının konuşma ve dil hızını artırması yanı sıra işitsel algıyı da hızlandırdığı için çocuklar ebeveyinlerin ilk söyleyişlerinde işitmeyi bilinçli dinlemeye döndürdüler.
Öğrenme güçlüğü ile işitsel algı arasındaki bağı Berard çok önceleri keşfetmişti. Daha bu yıl, 2013 Nina Kraus /"J. Hornickel, N. Kraus. Unstable Representation of Sound: A Biological Marker of Dyslexia",Journal of Neuroscience, 2013; 33 (8): 3500 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.4205-12.2013/ Nina Kraus öğrenme ile zihnin seslerin şifresini çözmesi arasında bağ olduğunu yazmıştır.

Peki bu durumda ne yapılabilir? Berard daha 1960’larda iÅŸitsel algıya dayalı bir program geliÅŸtirdi.

Hayes EA, Warrier CM, Nicol TG, Zecker SG, Kraus N /Neural plasticity following auditory training in children with learning problems/ 2003 yılında ‘öğrenme güçlüğü yaÅŸayan çocukların iÅŸitsel algı eÄŸitiminden sonraki nöronesnekliÄŸi’ projelerinden çıkan sonuca göre: Öğrenme güçlüğü olan çocukların iÅŸitsel eÄŸitim amaçlı kullandıkları bilgisayar programları sonucuna göre bu çocuklarda fonemin (konuÅŸma sesinin) nöron ÅŸifresindeki esnekliÄŸin arttığını ve böylece olumsuz davranışların olumluya döndüğünü görmüşlerdir. 

Nadine Gaab 2007 yılında, okuma-yazma güçlüğü olan (disleksi) çocuklarla ve konuÅŸma için gerekli olan hızlı algılamanın eksikliÄŸinde bu durumun iÅŸitsel algıyla en iyi duruma getirilebileceÄŸini ifade etti. ‘Sound Training Rewires Dyslexic Children's Brains 


Nina Kraus, 2013 yılındaki çalışmalarında zihnin ÅŸifre çözümünde aynı sonuca ulaÅŸtı. "J. Hornickel, N. Kraus. Unstable Representation of Sound: A Biological Marker of Dyslexia",Journal of Neuroscience, 2013; 33 (8): 3500 DOI: Ä°ÅŸitsel Algı EÄŸitimi ile fonem de daha iyi bir konuma geliyordu. 10.1523/JNEUROSCI.4205-12.2013/ 

1960’lı yıllarda Berard keşfettiği ve kurduğu işitsel algı eğitiminin aynı zamanda etkin bir işitsel algı etkisi olabilmesi için gerekli olan bir noktayı: zihnin sürprizle karşılaşması olayını yani işitsel algı eğitimini alan kişinin bu sürpriz değişikliliği ile zihinde yeni yollar kurulması vasıtasıyla ebeveyinlerin üzerinde durduğu istenen davranışların ortaya çıkmasının üzerinde önemle durmuştur.

Josef Rauschecker 2012 yılında ÅŸunu gösterdi: motor hareketleri düzenleyen bölgeler (MR ile) yeni, ilk kez karşılaÅŸtığı müziÄŸi dinleyenlerde sürpriz etkisi ile büyük bir oranda etkilenmiÅŸti. Tanıdığı, bildiÄŸi müziÄŸi dinleyen kiÅŸilerde ise motor hareketlerde bir deÄŸiÅŸikliÄŸe rastlanmamıştı.

 

 

 

DR.GUY BERARD
Fransız asıllı Dr. Guy Berard tıp hayatına cerrah olarak baÅŸlamasına karşın daha sonra kulak-burun-boÄŸaz uzmanlığını tercih etti ve bugün dünyada dev bir konsantrasyon yöntemi olarak tanınan yöntemini inÅŸa etmeye baÅŸladı.  Dr. Berard’ın  ilk 10 yıllık çalışmasını takip eden yıllarda yaptığı klinik çalışmalar, denemeler ve tecrübelerden sonra yöntemi bugün, 1960'dan bu yana dünyaya hizmet vermektedir.

 Uzun yıllar Fransa ile ABD arasında çalışmalarını sürdürürken, Autism Resarch Institute BaÅŸkanı Dr. Bernard Rimland www.autism.com tarafından Berard Yöntemine AÄ°T unvanı verilmiÅŸtir. Ondan sonra Berard AÄ°T Yöntemi olarak tanınmıştır. AÄ°T’nin açılımı Auditory Integration Training (Ä°ÅŸitsel Algı EÄŸitimi) demektir.

G. Berard, bugün dünyaca tanınan ve bilimsel çalışmaların yapıldığını gösteren rapor sonuçlarına dayanarak ve de bir kulak-burun-boğaz doktoru olarak, yönteminin felsefesinin temellerini aşağıda belirler.

* Davranışlardaki olumlu değişmeler işitmenin dinlemeye dönmesi ile olur.
* Konsantrasyon ve algının yükselmesi için iÅŸitme dinleme’ye döndürülmelidir.
* Dış dünyayı nasıl algıladığımız, sesleri nasıl algıladığımıza bağlıdır. Bu yüzden sesi işlediğimiz ve süzdüğümüz zaman algımız da değişir.
* Öğrenmede sağ kulak baskın olmalıdır. Sağ ve sol kulak aynı derecede baskın da olabilir. Öğrenme kulağı sağ kulaktır ve bu yüzden Berard AİT Yöntemi sağ kulağı eğitir.
* EÄŸitimde kullandığı cihazın adı Earducator’dir. Sol kulakla dinlemek konsantrasyon ve algı bozukluklarına yol açar. Bu yüzden algı ve konsantrasyonda ancak alçak, orta ve yüksek frekansların birlikte Ä°ÅŸlenmesi ve süzülmesi ile en yüksek verim elde edilir.

- Kimler bu eÄŸitimden faydalanabilir?

YGS/LYS/SBS sınavlarına hazırlanan bir öğrenci olabileceği gibi, konsantrasyonu bozuk ve algısı yavaş olan özel durumdaki bir öğrenci de olabilir. 3 yaş itibarıyla her yaşa uygulanabilir. Kulağında organik bir sorun olan ve metal tüp bulunan kişilere uygulanmaz. Ayrıca kişinin dinletiler sırasında sağlıklı olması da gerekir.

Kazanımlar:   Algı ve yorum yeteneÄŸinin artması, Derse odaklanma, Dikkati yoÄŸunlaÅŸtırma,  Ã–zgüvenin ve farkındalığının artması,Öğrenme sürecinin kolaylaÅŸması ve hızlanması, Ders çalışma isteÄŸinin artması, Hafızanın güçlenmesi,    Sınav kaygısının azalması, Zamanın iyi kullanılması, Hata oranlarının azalması.

                                                                                                                                                          

- Konsantrasyonu bozuk bir öğrenci nasıl tespit edilir? 

Bazı kişiler her ortamda her türlü sesten rahatsızlık duyarlar. Hangi ses olursa olsun, hatta sessizlik bile onları rahatsız eder, derslerini çalışamaz veya herhangi bir konuşmaya yoğunlaşamazlar. Çocuğa sözel olarak verilen bilgiler, örneğin öğretmenin sınıfta ders anlatması, çocuğun dersini öğrenmesini sağlamayabilir. Evde de çocuk ders yapmak için hazırlanıp oturur, kitabını açar ve gözünü kitabın sayfasına yönlendirir. Gözü sayfadadır ancak düşünceleri çoktan odanın dışına çıkmıştır. Aynı sayfayı ilk satıra dönerek 10-15 kez okur ama anlayamaz. Derse başlamak için zorluk çeken öğrenciler de vardır. Tuvalete tekrar tekrar gider, evde dört dönüp sürekli bir şeyler arar, kalemi defalarca düşürür. Bu sorunları yaşayan çocuklar derse başlamaya yoğunlaşmakta zorluk çekerler. Ancak dersine yoğunlaşamayan bu çocuk, yan odada ana babanın konuştuklarını işitip anlayabilir. Ana babanın evde çocuğu terbiye etmek için yaptığı bütün konuşmalar ve hatta tehditler de işe yaramaz. Anne ve babası bunu, çocuğun bir kulağından girip diğer kulağından çıkması olarak değerlendirebilir. Bu davranışlar çocuğun inatlaşması anlamında değildir. Bazen de sevdiği dersi çalışır ama diğer derslerini çalışmaz. Bu durum ise çocukta sorun yaratır. Çünkü genel başarıya etki eder. YGS/LYS-TEOG'a hazırlanan bir öğrenci için kötü bir durumdur. Çünkü ilgi duyduğu bölüme girebilmesi için genel kültür gerektiren sorulara da cevap vermesi gerekmektedir. Bu gibi sorunların yok edilmesi ya da en aza düşürülmesi için ‘Berard Yöntemi’ gerekir. İşitiriz ama dinlemeyebiliriz. Bakıp da görmediğimiz gibi de denebilir. İşitme, dışarıdaki seslerin pasif bir şekilde bize gelmesidir. Dinleme ise bizim istek ve ilgilerimize göre sesleri seçmemizdir ki bunu gerçekleştirmek için çaba göstermemiz gerekir. ‘Berard Metodu’ işitmenin algıda yüklendiği rolü, sağ kulağı eğiterek, dinleme için çevirmeye yöneliktir. Bu da 20 dinleti boyunca Berard cihazından verilen işlenmiş müzikle yapılır. İşlenmiş müzik, ‘Var olan ama kullanılmayan yeteneklerin en üst düzeyde kullanılmasına’ olanak sağlamaktadır.

Berard cihazı, dışarıda duyduğumuz yada algılamadığımız ses frekanslarını, müzik CD’lerinde on binlerce sayıda yakalayarak uygun ve yararlı frekans şiddetine dönüştürüp, 20 dinletide alışkanlık kazandırıyor. Yani 20 dinletilik programdan sonra düzgün işitmeye başlıyoruz.

Konuşmasında akıcılık bozukluğu olan (kekemelik) veya hızlı konuşarak sözcükleri yutan ve yuvarlayan çocuklarda veya büyüklerde 2-4 aylık süreçler içersinde konuşmanın akıcılığını, ritmini düzenlemede etkili bir metottur. Tespit edilen kişiler için belirtilen uygulamalarla başarı çok rahat yakalanacaktır.

- Berard Metodu programı ve uygulanması nasıl bir süreç?

Programımız 20 dinletilik bir programdır. Günde en fazla 2 dinleti yapılabiliyor. Bunun da 3 saat arayla olması gerekiyor. Eğer günde 2 dinleti yapılırsa 10-12 günde bitiyor. Her gün bir dinleti yapılabilirse 20-21 günde tamamlanıyor.

Berard metodu uygulandıktan sonra Psikolojik danışmanımız tarafından 10 seans haftada bir takip ediliyor, kişilerle iletişim kurulup son durumu değerlendiriliyor ve sonuçlar Amerika’daki merkezimize gönderiliyor.

- Bu metodu herkese aynı şekilde mi uyguluyorsunuz ya da kişiye göre değişiyor mu?

Uygulamada eğitimli kişi çok önemlidir. Bu konuda gerekli eğitimi alarak Berard uygulayıcısı diplomasına sahip oldum. Kişiye göre uygulama teknikleri değişiyor. Bunun kararını, aldığım eğitim sayesinde ben şekillendiriyorum. Cihazımız özel bir cihaz olduğu için, uygulamayı özel durumlara göre programlayabiliyorum.